Parthenon

September 4, 2021 by No Comments

Kröna toppen av Akropolis, som upptar nästan hälften av sitt område och dominerar staden, står det berömda templet Athena, Parthenon, det finaste och mest imponerande monument som någonsin tänkts och uppväckt av en dödlig människa. Detta odödliga tempel, som inkarnerar i sina spalter och pedimenter allt som är ädelt, härligt och vackert, markerar apogee för antik konst. Det är varken en enda människas verk eller en viss period, utan det högsta uttrycket för en ras och hela dess civilisation, ett mästerverk som för alltid kommer att lysa genom tiderna som det mest fantastiska minnesmärket för det grekiska geni.

Undersökning av grunderna visar att tidigare arkitekter redan hade planerat detta arbete på Akropolis södra sluttning så länge sedan som på 600 -talet f.Kr. En enorm terrass höjdes för att föra upp sluttningen till erforderlig nivå och en polygonal stödmur uppförd på ett avstånd av cirka 19 m. från den, och 506 f.Kr. hade stereobatet för ett peripteralt tempel byggts fasadmålare i västerås.

Senare förstorades denna terrass och en ny stödmur byggdes upp. Detta var platsen för det äldre Parthenon, troligen påbörjat under Cleisthenes. Arbetet med templet pågick när perserna invaderade Aten och satte eld på lager och ställningar. Rester av fundamenten, som projicerar cirka 5 m. i öster och 2 m. i söder, är fortfarande synliga. Trummor från kolumnerna inbyggda i den temistokliska väggen ses också.

Byggandet av Parthenon påbörjades slutligen på kommando av Pericles 447 f.Kr. och slutfördes 438 f.Kr., vid tiden för den stora Panathenaea. Pericles anförtrott byggandet av denna ståtliga byggnad åt Pheidias, i samarbete med de framstående arkitekterna Ictinus och Callicrates; Ictinus ansvarar för arkitekturen och Callicrates för konstruktionen. De finaste målarna och skulptörerna, bland vilka var hans elever Agoracritus och Alcamenes hjälpte Pheidias vid utsmyckningen av det stora templet.

Parthenon är ett doriskt peripteralt octastyle -tempel, 19,80 m. i höjd, helt byggd av pentelmarmor. Stylobaten är 69,50 m. i längd och 30,50 m. i bredd, dvs 225×100 i vindfot. Under stylobaten finns crepidomen, eller basen, bestående av tre steg, vilande på en massiv understruktur, 76 m. lång med 32 m. bred, byggd på den högsta delen av den naturliga bergplattformen i Akropolis. För att korrigera den optiska illusionen av att de sjunker längs deras längd är de tre stegen, medan de tydligen är plana, faktiskt något högre mot mitten. Eftersom de var för branta för att stiga bekvämt, gavs mellansteg i östra och västra ändarna. Stylobatens krökning mot dess centrum är 6 cm. på östra och västra fasaderna och 11 cm. längs sidorna. För att uppskatta subtiliteten i denna arkitektoniska förfining bör man placera ett litet föremål i ena änden av stegen och, gå till motsatt ände, föra ögat till objektets nivå; man kommer att upptäcka att objektet nu är osynligt. Bortsett från estetiska skäl tjänade stegets horisontella krökning det praktiska syftet att dränera bort regnvatten från templet.

Parthenon är peripteral, dess väggar omges av en pelare av fyrtiosex doriska kolonner, 1,90 m. i diameter vid basen och 10,40 m. i höjd, åtta på fram- och bakportiklarna och sjutton längs sidorna (räknar dem i hörnen två gånger). Kolonnerna avsmalnar till en diameter på 1,50 m. överst och visa en liten entas som ger dem ett utseende av flexibel styrka. De tjugo flingorna minskar i bredd när de närmar sig huvudstaden, ger en mild effekt av ljus och skugga.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *